Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

TÁMOGATOTT CIKK

Visszaesést tapasztalt a Panasonic a hazai hőszivattyú-piacon

Visszaesést tapasztalt a Panasonic a hazai hőszivattyú-piacon

A társaság vezetése arra számít, hogy új állami támogatások fellendülést hozhatnak

Hírek |

Tavaly hazánkban mérséklődött a kereslet a hőszivattyúk iránt, amely megoldások tiszta, környezetbarát és költséghatékony hűtési és fűtési rendszert biztosítanak az olyan lakóházak esetében is, ahol a fűtéskorszerűsítés nagyobb beruházást igényelne. Károsanyag-kibocsátás a telepítés helyszínén nincs, amellyel egészségünket és környezetünket is megóvhatjuk. A legújabb berendezések a legfejlettebb természetes hűtőközeg technológiával vannak ellátva, amelyek az Európai Unió 2030-ra kitűzött éghajlatra vonatkozó vállalásait is támogatják. Az új lakásépítések és az építőipari teljesítmény függvényében a Panasonic mérsékelt növekedésre számít az év második felében, és a cég hazai képviselete bizakodva várja a hőszivattyú-beruházásokat érintő állami támogatásokat is, amelyek jelentősen fellendíthetnék a hőszivattyúk piacát is.


120 oldalon az épületgépészet aktualitásai

120 oldalon az épületgépészet aktualitásai

Megjelent a VGF&HKL kibővített áprilisi száma

Hírek |

Április van, és immár hagyomány, hogy ebben a hónapban, igazodva a Construma Nemzetközi Építőipari Szakkiállítás és Vásár jelentette fokozott érdeklődéshez, szaklapunk kibővített tartalommal, a szokásos 80 helyett 120 oldalon jelentkezik. Nem történt ez másképpen idén sem, és ha szeretné, akár a kiállításon is találkozhatunk, ugyanis előfizetőink közül az első ötven jelentkező páros belépőjegyet kap tőlünk ajándékba!


Bejelentették az új házfelújítási programot

Bejelentették az új házfelújítási programot

Utólagos szigetelésre, nyílászáró- és gázkazáncserére, kéménybélelésre, illetve a melegvízellátó rendszerek modernizálására lehet pályázni

Hírek |

Bemutatták a REPowerEU keretein belül indult magyar otthonfelújítási támogatási programot, amelyben 1990 előtt épült családi házak tulajdonosai vehetnek részt. Minimum egymillió forintos önerő mellett legfeljebb hatmillió forintot kaphatnak a nyertesek, részben vissza nem térítendő támogatás, részben kamatmentes hitel formájában. Kikötés, hogy az érintett házba be legyen kötve a vezetékes gáz, s hogy a beruházás révén legalább harminc százalékos energiafogyasztás-csökkenés legyen elérhető.


TÁMOGATOTT CIKK

Elektromos fűtés: okos, modern, zöld!

Elektromos fűtés: okos, modern, zöld!

Hírek |

A napenergia hasznosítása elektromos fűtési rendszerekkel együtt jelentős előrelépést jelent a háztartások energiafogyasztásának optimalizálása terén. Az elektromos fűtőpanelek és fűtőszőnyegek napelemes rendszerekbe történő zökkenőmentes integrálásával nem csak a hőmérséklet-szabályozás javul, hanem az energiaforrások hatékonyabb felhasználására is lehetőség nyílik. A napelemek által termelt villamos energia beépítése ezekbe az elektromos fűtési rendszerekbe csökkenti a hálózati elektromosságtól való függőséget, ami költséghatékonyabb és megbízhatóbb energiaellátást eredményez. Ezért az elektromos fűtés nemcsak a kényelmet és pontos szabályozást segíti, hanem javítja az energiahatékonyságot is.


Tizenkilencedik századi csőtől vettek búcsút

Tizenkilencedik századi csőtől vettek búcsút

Hírek |

Bár az eternitet nevezték el az örökkévalóságról, az eternitcsövek valószínűleg sehol nincsenek élettartam szempontjából az öntöttvas csövektől. Ezt látszik bizonyítani legalábbis, hogy Budapesten épp most cseréltek ki egy olyan öntöttvascső-szakaszt, ami 1869 óta üzemelt hibátlanul, törésmentesen. Kérdés, hogy ami a helyére került, meddig húzza majd.


Túlteljesítettük a gázfogyasztás-csökkentési célt

Hírek |

Az elmúlt 12 hónapban 8,3 milliárd köbmétert tett ki a magyarországi földgázfelhasználás, ami 20%-os zuhanást jelent a 2018 tavasza és 2023 tavasza közötti referenciaidőszakhoz képest, és ezzel sorozatban másodszor is túlteljesítette Magyarország a 15%-os kötelező uniós gázfogyasztás-visszafogási célt – derült ki az Energiaügyi Minisztérium bejelentéséből, amelyet a Portfolio.hu szemlézett.


Freont csempészett, öt évet kaphat érte

Hírek |

Ez év március negyedikén egy olyan bűncselekménnyel bukott le egy amerikai férfi, mint korábban még soha senki az Egyesült Államok történetében. Hűtőközeget, konkrétan R22-t (freont) csempészett be Mexikóból az USA-ba, ahol ennek a fluorozott szénhidrogénnek a felhasználását, hasonlóan az Európai Unióhoz és más országokhoz, már betiltották. Öt év börtön és 250 ezer dollár pénzbüntetés lehet a bűncselekmény jogkövetkezménye.


TÁMOGATOTT CIKK

150 éves a Vaillant: A fűtés jövője

150 éves a Vaillant: A fűtés jövője

Hírek |

Az egész egy újsághirdetéssel kezdődött 1874. augusztus elsején. A németországi Remscheid város helyi lapjában Johann Vaillant rézműves és szivattyúgyártó gyors és korrekt szolgáltatásait ajánlotta a lakosságnak. A „zárt rendszerű” gázüzemű vízmelegítővel forradalmi újítást dobott piacra a meleg víz és a kényelem terén. Ekkor vált először elérhetővé a víz gyors, kényelmes és higiénikus felmelegítése. Ez alapozta meg igazán a világszerte tevékenykedő családi vállalkozás alapjait, amely hatékony és környezetbarát fűtést szolgáló technológiákkal járul hozzá a jobb éghajlat megteremtéséhez.


Az EP megszavazta a „gázkazánrendeletet”

Hírek |

Az Európai Parlament képviselői március12-én hivatalosan is elfogadták az Európa Tanáccsal már egyeztetett javaslatokat az épületek energiafogyasztásának és kibocsátásának további csökkentését elősegítő szabályokról. Az irányelv nem kapott elsöprő támogatást; 370 képviselő szavazott mellette, 199 ellene, 46-an pedig tartózkodtak.


Polifoszfát szűrő az ivóvízhálózaton?

Polifoszfát szűrő az ivóvízhálózaton?

Megkérdeztük a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központot (NNGYK), mi erről a véleményük

Lapszámok 2024. március |

Alábbi cikkünknek egy olvasói levél adta az apropóját. A hozzánk forduló azt kérdezte, hogy vajon jár-e egészségügyi kockázatokkal, ha a polifoszfátot tartalmazó vízlágyítóval / -szűrővel kezelt csapvizet mosogatásra, illetve főzésre használják. A kérdést továbbítottuk az NNGYK-nak, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy polifoszfátra, illetve a foszfátra sem az Egészségügyi Világszervezet (WHO), sem az európai uniós, sem az USA szabályozása nem határoz meg egészségügyi határértéket. Tanácsuk szerint olyan berendezést használjunk, amelyik rendelkezik ivóvízbiztonsági engedéllyel. A kérdés csak az, hol találunk ilyet.


Hamarosan elstartol az idei Pollack Expo

Hamarosan elstartol az idei Pollack Expo

Hírek |

2024. április 18–19-én tartják az idei Pollack Expót a szokásos helyszínen, a Pécsi Expo Centerben. A vásár részeként a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Enterprise Europe Network irodája 18-án német relációjú Open4Business nemzetközi üzletember-találkozót (B2B) is szervez.


Jön a Wire and Tube show

Jön a Wire and Tube show

Hírek |

Április 15. és 19. között rendezik meg a világ egyik legjelentősebb huzal-, kábel- és csőtechnológiai tematikájú nemzetközi kiállítását, a Wire and Tube Show-t a düsseldorfi vásárvárosban. A százezer négyeztméternél is nagyobb kiállítási térben több mint 2000 kiállító mutatja majd be a termékeit és szolgáltatásait.


PlumbSkills: Hármas holtverseny az élen

PlumbSkills: Hármas holtverseny az élen

Hírek |

A WorldSkills Hungary egy fiatal szakembereknek kiírt versenysorozat, melynek győztesei képviselhetik az országot a szakmák világ- és Európa-bajnokságán. A víz- gáz- és fűtésszerelők (PlumbSkills) nemzeti döntőjében ezúttal holtversenyben, azonos pontszámmal, három fiatal végzett az élen.


Miben segít az energiacímke?

Miben segít az energiacímke?

Egy jó választáshoz nemcsak a klímaberendezés energiacímkéjének számait, de térképét is tudni kell „olvasni”

Lapszámok 2024. március |

Az energiacímkék alapvető célja, hogy két berendezés hatékonysága egy egyszerű betűjel segítségével a legkönnyebben összehasonlítható legyen. Ez segít a végfelhasználóknak a döntés meghozatalában. Egy klímaberendezés esetében azonban számos más tulajdonságot is érdemes figyelembe venni, és ezek egy része az energiacímkén is megjelenik.


Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

Néhány szempont és gondolat az F-gáz-rendelet módosításával kapcsolatban

Lapszámok 2024. január-február |

Az F-gáz-rendelet (517/2014/EU) módosítása során megszületett politikai alku (2023. október 19.) óta számos olyan prezentációt és szakcikket láthattunk, olvashattunk, melyek a módosítások tartalmát és várható hatásait elemzik, gyakran hangsúlyozva a nem-fluorozott hűtőközegek előnyeit. Szem előtt kell tartanunk azonban, hogy minden éremnek két oldala van, így ebben az esetben is – az előnyök mellett – komoly kihívásokkal is szembe kell néznünk.


Vállalkozás német nyelvterületen?

Vállalkozás német nyelvterületen?

Az MKIK és az ÉVOSZ vaskos kiadványban foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat

Hírek |

Werkvertrag? Gewerbe-Anmeldung? Arbeitnehmerüberlassung? Akik német nyelvterületen szeretnének vállalkozni, nem árt, ha tisztában van ezekkel a kifejezésekkel – és nemcsak a jelentésükkel, hanem azzal is, amit a gyakorlati tennivalók tekintetében takarnak. Egy friss kiadvány megbízható mankót nyújt ehhez és még sok minden máshoz, kezdőknek, újrakezdőknek és haladóknak egyaránt.


Eldőlt, hogy végleg kivezetik az F-gázokat

Eldőlt, hogy végleg kivezetik az F-gázokat

Hírek |

A klíma és hűtéstechnikában hűtőközegként évtizedeken át kiváló szolgálatot tettek a fluorozott szénhidrogének (másképpen HFC-k vagy F-gázok), a légköri felmelegedést jelentősen fokozó hatásuk miatt egy ideje azonban már visszaszorulóban vannak. Helyüket a természetes hűtőközegek (ilyen például a propán) vehetik át. Az MTI híradása szerint Az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta az F-gázok kibocsátásának csökkentését célzó jogszabályokat.


A jégbe zárt technológia

A jégbe zárt technológia

Lapszámok 2024. január-február |

Korunk technológiai fejlődése során egyre gyakrabban találkozunk olyan kihívásokkal, amelyek a hűtés és fűtés terén alkalmazott hőszivattyúk működését érintik. Cikkünk mai témája egy ilyen váratlan probléma, a kondenzátorok részleges lefagyása és az ebből eredő szétfagyott csövek köré fonódik. Ezen hibák összefonódása nemcsak a hőszivattyúk hatékonyságát veszélyezteti, hanem komoly anyagi károkat is okozhat. Ismerjük meg, hogyan vezethet egy egyszerűnek tűnő fagyás a rendszer teljes összeomlásához, és milyen tanulságokat vonhatunk le a tervezési és karbantartási folyamatokból, hogy elkerüljük a hasonló hibákat a jövőben.


Hőszivattyú kiválasztása

Hőszivattyú kiválasztása

Egy kis segítség ahhoz, hogy elkerüljük a „relatív igazságok” rejtette csapdákat

Hírek |

Korábban – 2022 augusztusa előtt – a hőszivattyús rendszerek nagy többségben az új kialakítású gépészeti rendszerek fűtését és hűtését szolgálták. A rezsidémon kiszabadulásával azonban egyre nagyobb igény jelentkezett a meglévő épületek földgáztól független, attól gazdaságosabban fenntartható fűtési megoldásaira. Alternatívaként leggyakrabban az elektromos fűtésre, a szplit klímás vagy a levegő-vizes hőszivattyús rendszerekre való áttérés merült fölt. Egyikről sem lehet kijelenteni, hogy jó vagy rossz, meg kell vizsgálni a felhasználási körülményeket és sok más szempontot, mely alapján jó döntést lehet hozni. Az egyik hiba akkor csúszhat a rendszerbe mindjárt az elején, ha rosszul választják ki a megoldást kereskedői nyomás, kivitelezői „szaktanács” vagy épp egy szűklátókörű tervező hatására. Ebben a cikkben kevésbé szakértő olvasóimnak szeretnék egy kis útmutatót adni ebben az egyáltalán nem bonyolult, de a közkézen forgó „relatív igazságok” miatt mégis kockázatokat rejtő témában.


Kijött a határozat a szakoktatók béremeléséről

Kijött a határozat a szakoktatók béremeléséről

Hírek |

581 650 forint – január elsejétől legalább ennyi munkabért kell kapniuk a szakképzésben dolgozó oktatóknak havonta. Az erről szóló határozat január 23-án jelent meg a Magyar Közlönyben. A szaktárca államtitkárának közlése szerint a döntés mintegy 24 ezer oktatót érint. A fenti összeg bruttóban értendő; ha valaki semmilyen kedvezményre nem jogosult, ebből 386 797 forintot tehet ténylegesen zsebre.


Az értékőrzés közös feladatunk!

Az értékőrzés közös feladatunk!

A Épületgépészeti Múzeum idén is számít a szakmabarátok egy százalékaira

Hírek |

A VGF&HKL olvasói minden hónapban találkozhatnak az Épületgépészeti Múzeum tárgyaival. Adóbevalláskor a személyi jövedelemadó 1 százalékának felajánlása nagy segítség a nonprofit szervezeteknek – amilyen a múzeum is. Kérjük, amennyiben még nem rendelkezett személyi jövedelemadója szabadon felhasználható egy százalékáról, gondoljon az Epületgépészeti Múzeumra.


Felmérik a hazai hőszivattyú-állományt

Felmérik a hazai hőszivattyú-állományt

Hírek |

Számos haszna lenne, ha tudnánk, pontosan hány hőszivattyú üzemel Magyarországon, s persze nyomon követnénk az új telepítések alakulsát is. Ilyen pontos statisztika ugyanakkor jelenleg nem létezik. Ezt a hiányt kívánja pótolni az az adatfelvételi program, amelyet a Magyar Energiahivatal indít hamarosan a Magyar Hőszivattyú Szövetség (MAHÖSZ) kezdeményezése nyomán.


Kéményseprés: Tovább bővült a katasztrófavédelem területe

Kéményseprés: Tovább bővült a katasztrófavédelem területe

Hírek |

Januárban összesen nyolcvan település került át a katasztrófavédelem kéményseprőipari ellátási területéhez. Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében tizenöt, Békés vármegyében egy, Baranya vármegyében ötvenhat, míg Csongrád-Csanád vármegyében nyolc településen végzik ez év elejétől a kémények tisztítását és rendszeres időszaki ellenőrzését a katasztrófavédelem kéményseprői – tette közzé a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága.


Nagy hiba lenne a gázkészülékek általános tiltása

Nagy hiba lenne a gázkészülékek általános tiltása

Hírek |

Nincs abban vita, hogy csökkenteni kell a légkörbe bocsátott szén-dioxid mennyiségét, és abban sem, hogy ehhez a tiszta fűtési módok elterjedése, sőt elterjesztése kulcsfontosságú. A nemrégiben napvilágra került elképzelés, miszerint 2050-re az Európai Unió valamennyi épületének kibocsátásmentesnek kell lennie (ez praktikusan egyet jelent a gázkészülékek tilalmával), ésszerűtlen és kivitelezhetetlen, áterőltetése több kárral jár, mint haszonnal. Az alábbiakban a VGF&HKL szaklap szerkesztőségi véleménycikkét olvashatják.


Paksnyi áram kellene a hazai lakossági gázfűtés kiváltására

Paksnyi áram kellene a hazai lakossági gázfűtés kiváltására

Hírek |

Körbefutott a magyar sajtón a hír, hogy az Európai Unió betiltaná a gázfűtést. Ez egy picit pongyola és felületes megfogalmazás, de tulajdonképpen fedi a valóságot. Mivel a magyar lakosság zöme gázzal fűt, elkezdtünk számolgatni, mennyi áram kellene hozzá, ha csak ezt a szegmenst hőszivattyúra állítanánk át. Nos, annyi, amennyi elvinné a Paksi Atomerőmű teljes termelését a fűtési szezonban, és ebben még nincs benne a távhőszolgáltatók, közintézmények, irodák, bevásárlóközpontok stb. fűtési célú gázfogyasztásának kiváltását lehetővé tevő, kibocsátásmentes megoldások áramigénye. Számításaink nem tizedesjegyre pontosak, de nagyságrendileg rendben vannak. A szakértők óvatosságra intenek az elképzeléssel kapcsolatban.


Nézze meg, hogyan fogják kifüstölni, ha a szennyvízcsatornába vezeti az esővizet!

Reagált cikkünkre a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt., sőt még egy videót is küldött az ellenőrzés menetéről

Hírek |

Noha egy friss rendeletmódosítás jelentősen megkönnyíti az illegális csapadékvíz-elvezetések felmérését a víziközmű-társaságok számára, a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV Zrt.) lapunknak küldött tájékoztatása szerint nem tervezi az ellenőrzések felpörgetését, vagyis maradnak a szokásos évi esetszámnál. A szolgáltató kérésünkre egy minapi cikkünkre reagált, amelyben megírtuk: ha egy víziközműcég ellenőrzése illegális csapadékvíz-elvezetés felderítésére irányul, és amennyiben az a közterületről is elvégezhető úgy, hogy annak menetéről bizonyító erejű kép- videó- vagy egyéb felvétel készül, a korábbiaktól eltérően a vizsgálatról már nem kell előzetes értesítést küldeni a vízfelhasználónak, és a személyes jelenlétére sincs szükség annak lefolytatásához.


Bizonytalan a napelemmel kapcsolatban? Talán ez a cikk segít egy kicsit…

Hírek |

Az egymásnak tökéletesen ellentmondó napelemes hírek özönében sokan érezhetik magukat bizonytalan helyzetben. Azok is csak kapkodják a fejüket, akik már rendelkeznek háztartási méretű szoláris kiserőművel, és azok is, akik ilyen beruházást még csak tervezgetnek vagy pont most vetnek el. Azt nem ígérhetjük, hogy rendet vágunk a szaldós elszámolás körüli kommunikációs káoszban, hiszen konkrétumok híján erre nincs módunk. Felhívnánk ugyanakkor a figyelmet néhány olyan aspektusra, amelyek a gyorsan változó és bizonytalan szabályozási környezettől függetlenek, és azok is maradnak – lévén alapvetően a természet, nem pedig a jogalkotók törvényeire támaszkodnak. Cikkünk a VGF&HKL szaklap 2023. májusi számában jelent meg, így a jelenlegi hírekkel kapcsolatban értelemszerűen semmi újdonságot nem tartalmazhat. Mivel azonban megítélésünk szerint témája mostanra joggal tart számot a szakmán túli közérdeklődésre, az írást ingyenesen hozzáférhetővé és – változatlan formában, a forrás feltüntetésével – szabadon megoszthatóvá tettük.